Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل شرکت راه‌ آهن با اشاره به جزییات ساخت موتور ملی دوگانه سوز لکوموتیو و مراحل تست آن، گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود در صنعت ریلی و توانمندی‌های کنونی در حوزه ساخت قطعات انواع موتورهای دیزلی، در آینده نزدیک نه تنها به خودکفایی در این زمینه می‌رسیم بلکه می‌توانیم صادرکننده خدمات و چنین کالاهایی باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سعید رسولی در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره اظهار کرد: انواع مختلفی از لکوموتیو مانوری و عملیاتی داریم. لکوموتیوهای مانوری در محدوده ایستگاه‌های مختلف وظیفه مانور و تشکیل قطارها را دارند و البته قدرت کمتری نسبت به لکوموتیوهای عملیاتی باری و مسافری دارند.

وی افزود: یکی از شرکت دیزل سنگین ایران اخیرا از از طرح ساخت موتور سنگین 4000 اسب بخاری و آزمایش نخستین موتور ملی دوگانه سوز لکوموتیو رونمایی کرد. این شرکت توانمندی‌های خوبی در زمینه تولید موتورهای دیزل ریلی و دریایی سنگین دارد و مدتهاست موتور ملی این کارخانه روی یکی از دیزل‌های مانوری راه آهن برای تست گرم نصب شده و نتایج به دست آمده از تست ۶۰۰۰ ساعته رضایت بخش بوده است.
مدیرعامل شرکت راه آهن ادامه داد: با این مجموعه تولیدی قراردادی را در دست امضاء داریم که بر این اساس ۱۰ دستگاه موتور دیزل مانوری را از آن‌ها خریداری می‌کنیم. البته این مجموعه در حال مطالعه و انجام مراحل اجرایی روی یک موتور دیزل ۴۰۰۰ کیلوواتی است که برای لکوموتیوهای عملیاتی قابل استفاده بوده و قرار دارند این موتور را نیز بسازند.
رسولی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در حال حاضر تا چه اندازه در حوزه موتورهای ریلی توانایی ساخت داخلی وجود دارد و با توجه به وضعیت کنونی چه زمانی به خودکفایی خواهیم رسید؟ گفت: هم اکنون بسیاری از قطعات در حوزه موتورهای دیزل در داخل ساخته می‌شوند که از آن جمله می‌توان به بلوک موتور به عنوان یکی از بخش های اصلی در این حوزه اشاره کرد. بنابراین با توجه به این پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود به نظر می‌رسد در صورت حمایت از صنایع داخلی می‌توانیم در آینده نزدیک به خودکفایی برسیم و به صادرکننده این کالاها و خدمات فنی – مهندسی تبدیل شویم.
انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: لکوموتیو موتور ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۰۶۱۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دانشگاه بوعلی سینای همدان، میزبان رویداد دانشگاهی نزدیک قله ایم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان؛ مجموعه گفتگو‌های آینده نزدیک با محوریت بررسی وضعیت ایران امروز و آینده‌های پیش‌رو، در قالب سلسه گفتگو‌های نزدیک قله یا به سوی دره به همت انجمن علـمی عـلـوم اجـتـماعی دانشگاه بـوعـلی سـیـنا با همکاری عـصـر پـیـشـرفـت برگزار شد.

در این برنامه گفتگو محور به صورت حضوری و یا مجازی علی مروی مدیر اندیشکده کسب‌وکار دانشگاه صنعتی شریف، اصغر عیوضی، مدیر اندیشکده ایتان، حبیب رحیم پور ازغدی، مشاور رئیس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری

و محسن دنیوی، عضو شورای مرکزی بنیاد ایران آینده، بیان دیدگاه‌ها را درباره مشکلات و ظرفیت‌های موجود کشور برای پیشرفت و ترقی کشور بیان کردند.

دیگر خبرها

  • خودکفایی ارتش در ساخت تجهیزات و ادوات مورد نیاز
  • ارتش به خودکفایی در ساخت تجهیزات و ادوات رسیده است
  • فیلم | تجربه واگذاری لکوموتیوهای آلستوم به مپنا، برای مدعیان خصوصی سازی کافی است
  • برجسته ترین بنیان در ساخت یک جامعه موفق تربیت نسل آینده است
  • استاپ‌موشن عرصه نوظهور در بازاریابی است/ نقش موشن‌گرافی در رونق تجارت
  • وعده ریل پایه شدن بندر چابهار در آینده‌ ای نزدیک
  • موتور توربو بهتر است یا تنفس طبیعی؟
  • بندر چابهار در آینده نزدیک یک بندر ریل پایه خواهد شد
  • ساخت هر کیلومتر مربع آسفالت چقدر هزینه دارد؟
  • دانشگاه بوعلی سینای همدان، میزبان رویداد دانشگاهی نزدیک قله ایم